Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło klarowane 2 łyżki
cebula 1 szt
por 1 kawałek
czosnek 2 ząbki
seler naciowy 2 łodygi
kiełbasa biała 4 szt
ziemniaki 4 szt
marchew 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
zakwas pszenny 1 szklanka
chrzan 1 czubata łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka (naturalna)
pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo kilka szt do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały

Kroki postępowania

1

Do garnka o grubym dnie wrzucić masło i rozpuścić. Cebulę, por i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na gorące masło, dodać posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażyć.
Krok 1 - Barszcz biały foto
2

Białą kiełbasę (parzoną) obrać z osłonek, pokroić w plastry, wrzucić do garnka i chwilę razem smażyć.
Krok 2 - Barszcz biały foto
3

Do garnka wlać wodę, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.
Krok 3 - Barszcz biały foto
4

Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną (można użyć zwykłej soli). Gotować do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.
Krok 4 - Barszcz biały foto
5

Po tym czasie dodać zakwas, zagotować. Zupę doprawić chrzanem, majerankiem i pieprzem.
Krok 5 - Barszcz biały foto
6

Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z jajkiem na twardo
Krok 6 - Barszcz biały foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 05.05.2016 11:52
Pyszna zupka
Konczi 05.05.2016 11:18
Uwielbiam taki barszczyk - pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak