Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo waniliowy tort

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 sztuk
cukier 330 gram
mąka pszenna 255 gram
mąka ziemniaczana 95 gram
laska wanilii 2 sztuki
cukier puder 10 łyżek
laska wanilii 2 sztuki
masa toffi 400 gram
amaretto 10 łyżek
woda 10 łyżek
migdały w płatkach 50 gram
mascarpone 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo waniliowy tort

Biszkopt:

1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.

2. Pod koniec ubijania zacznij powoli dodawać cukier, ale nie przestawaj ubijać.

3. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dokładnie wymieszaj masę.

4. Do odrębnej miski przesiej mąki.

5. Dodaj mąki do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszaj.

6. Dwie tortownice o średnicy 20 - 22cm wyłóż papierem do pieczenia, boków form nie smaruj tłuszczem.

7. Przełóż masę równomiernie do dwóch tortownic i piecz w temperaturze 160°C - 170°C około 30 - 40 minut.

8. Teraz najlepsze - gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

9. Każdy biszkopt przekrój na 2 blaty. Chyba, że Twój wyrósł lepiej niż mój tym razem, to wystarczy przykroić jeden biszkopt na 4 blaty.

Krem:

1. Ser Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i 2 laskami wanilii.

Tort:

1. Nasącz każdy blat, likierem wymieszanym z wodą tak, aby były dość wilgotne.

2. Na każdy blat wyłóż masę z serka Mascarpone, a następnie cienką warstwę toffi . Masa toffi od razu po wyjęciu z puszki jest bardzo gęsta. Najlepiej ją utrzeć w temperaturze pokojowej mikserem albo włożyć zamkniętą jeszcze puszkę na chwilę do gorącej wody.

3. Na wierzch nałóż kolejny blat i powtórz nakładanie masy.

4. Kiedy skończysz już dodawanie kolejnych warstw biszkoptu, dokładnie rozłóż masę z Mascarpone na wierzch i boki tortu.

5. Boki tortu udekoruj płatkami migdałów.

6. Najlepiej odłóż tort na godziną albo dwie aby wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Jeżeli trzymasz tort w lodówce, wyjmij go około 20 minut przed podaniem, gdyż masa z Mascarpone pod wpływem niskiej temperatury lekko stwardnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania60 23.03.2013 20:22
Mam już pomysł na torcik
Malinka 31.01.2013 14:18
Jeśli smakuje tak, jak wygląda to nie mam pytań:)
agnieszkalider 26.01.2013 16:12
rewelacja dla podniebienia i dla oczu!
Kate131 19.01.2013 08:36
wyśmienity
Mała kuchareczka 15.01.2013 16:56
Uwielbiam takie torty mniam :)
Pacia 12.01.2013 18:58
z serkiem mascarpone-warte uwagi. pięknie też wygląda. do wypróbowania:)
polly66 01.01.2013 22:37
mogę zamówić z dostawą do domu ?:)
wyattearp 21.12.2012 08:20
jak ja lubię takie słodkości !!!!!!!!!!!!!!!!
miroslawa 21.12.2012 05:49
pyszny, co tu dużo mówić
czekoladka_m 20.12.2012 20:45
mmm pychota!
sara1 20.12.2012 15:06
apetycznie wyglada
Adamorek 20.12.2012 14:13
i bardzo smaczny
Patrycja25 20.12.2012 13:42
pycha
Rafał10 20.12.2012 13:39
mmmm pyszności !
KasiaK90 20.12.2012 13:29
pyszności
Ola1984 20.12.2012 13:09
Wygląda obłędnie :)
IwonaKa 20.12.2012 12:37
jaki on musi być smaczny,uwielbiam taki tort
Miki 20.12.2012 12:17
super
Laila2786 20.12.2012 12:09
cudowny
Monika111 20.12.2012 12:06
wygląda zjawiskowo! :)
eMMe 20.12.2012 11:50
bardzo ładnie wygląda:)
Misiabe 20.12.2012 11:47
uwielbiam wanilię
ewka1978 20.12.2012 11:44
na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak