Bardzo waniliowy tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 sztuk
  • cukier

    330 gram
  • mąka pszenna

    255 gram
  • mąka ziemniaczana

    95 gram
  • laska wanilii

    2 sztuki
  • cukier puder

    10 łyżek
  • laska wanilii

    2 sztuki
  • masa toffi

    400 gram
  • amaretto

    10 łyżek
  • woda

    10 łyżek
  • migdały w płatkach

    50 gram
  • mascarpone

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.

2. Pod koniec ubijania zacznij powoli dodawać cukier, ale nie przestawaj ubijać.

3. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dokładnie wymieszaj masę.

4. Do odrębnej miski przesiej mąki.

5. Dodaj mąki do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszaj.

6. Dwie tortownice o średnicy 20 - 22cm wyłóż papierem do pieczenia, boków form nie smaruj tłuszczem.

7. Przełóż masę równomiernie do dwóch tortownic i piecz w temperaturze 160°C - 170°C około 30 - 40 minut.

8. Teraz najlepsze - gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

9. Każdy biszkopt przekrój na 2 blaty. Chyba, że Twój wyrósł lepiej niż mój tym razem, to wystarczy przykroić jeden biszkopt na 4 blaty.

Krem:

1. Ser Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i 2 laskami wanilii.

Tort:

1. Nasącz każdy blat, likierem wymieszanym z wodą tak, aby były dość wilgotne.

2. Na każdy blat wyłóż masę z serka Mascarpone, a następnie cienką warstwę toffi . Masa toffi od razu po wyjęciu z puszki jest bardzo gęsta. Najlepiej ją utrzeć w temperaturze pokojowej mikserem albo włożyć zamkniętą jeszcze puszkę na chwilę do gorącej wody.

3. Na wierzch nałóż kolejny blat i powtórz nakładanie masy.

4. Kiedy skończysz już dodawanie kolejnych warstw biszkoptu, dokładnie rozłóż masę z Mascarpone na wierzch i boki tortu.

5. Boki tortu udekoruj płatkami migdałów.

6. Najlepiej odłóż tort na godziną albo dwie aby wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Jeżeli trzymasz tort w lodówce, wyjmij go około 20 minut przed podaniem, gdyż masa z Mascarpone pod wpływem niskiej temperatury lekko stwardnieje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania60 23.03.2013 20:22
Mam już pomysł na torcik
Malinka 31.01.2013 14:18
Jeśli smakuje tak, jak wygląda to nie mam pytań:)
agnieszkalider 26.01.2013 16:12
rewelacja dla podniebienia i dla oczu!
Kate131 19.01.2013 08:36
wyśmienity
Mała kuchareczka 15.01.2013 16:56
Uwielbiam takie torty mniam :)
Pacia 12.01.2013 18:58
z serkiem mascarpone-warte uwagi. pięknie też wygląda. do wypróbowania:)
polly66 01.01.2013 22:37
mogę zamówić z dostawą do domu ?:)
wyattearp 21.12.2012 08:20
jak ja lubię takie słodkości !!!!!!!!!!!!!!!!
miroslawa 21.12.2012 05:49
pyszny, co tu dużo mówić
czekoladka_m 20.12.2012 20:45
mmm pychota!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat