Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo serowy sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 1 kg (najlepiej trzykrotnie mielon
cukier 2/3 szklanki
aromat migdałowy kilka kropel, niekoniecznie
jajko 4 sztuki
sok z cytryny z 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo serowy sernik

Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni.
Tortownicę dokładnie wykładamy folią aluminiową.
Mieszamy mikserem ser z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem. Ciągle mieszając wbijamy po kolei jajka. Jeszcze chwilę mieszamy. Wykładamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na około godzinę (trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czasem potrzebuje sporo więcej czasu by się dopiec. Jeśli chcemy by sernik był biały z wierzchu, to przykrywamy tortownicę z góry folią aluminiową.
Jeśli ktoś woli sernik na kruchym spodzie, to można go zrobić z kruszonych herbatników typu petit beures i masła.
Przed podaniem warto sernik schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.07.2012 13:37
apetycznie wyglada
Rafał10 22.06.2012 13:29
muszę wypróbować, im bardziej serowe tym smaczniejsze :)
halina17 21.06.2012 21:22
uwielbiam serniki
agunesu 21.06.2012 16:29
superancki
motylwe 21.06.2012 15:27
super,bardzo apetyczny
1j1o1l1a1 21.06.2012 15:15
smakowity :)
Paweł10 21.06.2012 13:26
pyszniutki
Monika111 21.06.2012 13:17
Fajnie wygląda :) mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak