Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo łatwe ciasteczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 3 łyżki
miód lipowy płynny 4 i 1/2 łyżki
masło 50 g
mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 1 M
proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo łatwe ciasteczka

Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki.

Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk.

Z ciasta zagniatamy kulę. Rwiemy z niej kawałki z których tworzymy małe kulki, każdą spłaszczamy lekko w dłoniach i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciasto smarujemy lekko mlekiem (np. pędzelkiem).

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Podczas pieczenia rosną tworząc kuleczki.

Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Ciasteczka są miękkie i puszyste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 04.07.2017 00:40
pyszne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak