Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo kruche faworki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
wódka 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo kruche faworki

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:05
Lubię i robię.
Magula 17.02.2015 22:04
mniam moje ulubione
irenka 17.02.2015 20:05
pychotka,uwielbiam faworki
Futka 17.02.2015 18:16
Doskonałe faworki! Idealnie kruche i pyszne! :D
mikrusiak 17.02.2015 18:12
pychota... polecam :)
Ola1young 17.02.2015 18:08
takie właśnie lubię :)
cooked 17.02.2015 17:47
super są, aż bym zjadła
Anna133 17.02.2015 17:32
robię bardzo podbne, one uzalezniają !
Justi2401 17.02.2015 16:54
Daj parę do kawki, pyszności ;)
cukiereczek 17.02.2015 16:54
wspaniałe faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak