Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bardzo krucha szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżki
masło 25 dek
jabłka prażone 1 litr
cynamon Prymat
kasza manna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bardzo krucha szarlotka

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę z proszkiem i cukrem posiekać z masłem, dodać żółtka,śmietanę,szybko zagnieść. Od ciasta odłożyć 1/3 część do zamrażarki, a pozostałym ciastem wyłożyć blaszkę którą następnie włożyć na 30 minut do lodówki aby wychłodzić.
Krok 1 - bardzo krucha szarlotka foto
2
Do jabłek dodać cynamon i kaszę mannę{tyle aby masa nie była zbyt wilgotna} i ewentualnie cukier do smaku. Ja użyłam ze swoich zapasów startych z cukrem jabłek, ale mogą być prażone. Z schłodzone ciasto podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki na nią resztę ciasta z zamrażarki.
Krok 2 - bardzo krucha szarlotka foto
3
Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni
Krok 3 - bardzo krucha szarlotka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.05.2014 09:39
Lubię taką
traktorek 04.05.2014 19:53
fantastyczne ciacho
gosiag 11.03.2014 14:39
szarlotka super
Milka100 10.03.2014 20:42
smaczne szrlotka
eliza135 10.03.2014 19:43
smaczna taka..
Adam/ZUB3R 10.03.2014 19:36
smaczna szarlotka
Renata9 10.03.2014 19:17
bardzo smaczne ciacho
blankkaa 10.03.2014 19:15
Bardzo lubię szarlotkę, a ta wygląda smakowicie!
Lidzia 10.03.2014 18:48
Uwielbiam szarlotkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak