Bardzo dobry piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • margaryna

    1 szt
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • dżem

    2 łyżki
  • bakalie

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko, margarynę i cukier rozpuścić i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Przelać do dwóch wąskich blaszek, piec w nagrzanym piekarniku ok 30-40 min w temp. 170 st
Można polać polewą czekoladową lub przełożyć marmoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 21.12.2013 21:26
Właśnie szukam dobrego przepisu na piernik:) skoro wypróbowany i godny polecenia, to chyba się skuszę!
olla85 03.12.2013 10:36
Uwielbiam pierniki. A ten jest prosty i szybki. Dodatkowy plus :)
BeataJ 02.12.2013 22:54
Ależ wcale nie odebrałam tego jako czepianie się :) też mi się dziwne wydawało ciasto bez jajek ale jak widać da się ... i bez niego świąt sobie nie wyobrażam :)
irenka 02.12.2013 21:56
pycha,uwielbiam piernik,wypróbuję przepis
V_kuchareczka 02.12.2013 21:52
pyszne ciasto
Aannkaa82 02.12.2013 21:26
Ależ ja sie nie czepiam tylko zauwazyłam taka różnicę wiec się podzieliłam spostrzeżeniami :)ale na pewno wypróbuję Twój przepis :)
BeataJ 02.12.2013 21:23
Przepis mam jeszcze od dziadka i on jajek nie dawał, więc ja tez nie :)
Zdzisław 02.12.2013 21:21
lubię dobre ciasta
Aannkaa82 02.12.2013 21:11
Tyle że mój jest z jajkami :)
Aannkaa82 02.12.2013 21:09
Fajne ciasto, robie bardzo podobne i wszyscy je uwielbiają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat