Baranina w kapuście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baranina

    1 kg
  • kapusta biała

    1 kg
  • cebula

    3 szt
  • boczek

    10 dag
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • kminek

    0,5 łyżeczki
  • pomidory

    2 szt
  • smalec

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, lekko podrumienić na 1 łyżce smalcu razem z posiekaną cebulą i 1 ząbkiem czosnku, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić na plasterki, połowę ułożyć na dnie rondla, przykryć warstwą kapusty, oprószyć solą pieprzem, wyłożyć mięso, pokrojone na cząstki pomidory, przykryć reszta boczku i wyłożyć pozostałą kapustę. Oprószyć solą i pieprzem, podlać wodą i dusić około 1 godziny. Na pozostałym smalcu zrobić zasmażkę z mąki, dodać rozgnieciony czosnek i kminek. Rozprowadzić odrobiną wody i wlać do kapusty, delikatnie wymieszać, zagotować. Podawać z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 08.06.2011 14:54
pyszne.
Iwona51 02.06.2011 08:00
bardzo fajny przepis
Angelika10 21.05.2011 22:25
Osobiście nie lubię baraniny,ale tym którzy lubia to polecam podobno jest pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat