Baranina na dziko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec barani z kością

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt.
  • słonina

    5 dkg
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej do smażenia

  • sól

  • marynata

  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • rozmaryn

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziarenek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z tłuszczu i błon,umyć,osuszyć.Natrzeć jałowcem,majerankiem,włozyć do kamiennego garnka,obłożyć plasterkami cebuli i zalac marynatą.Przykryć ściereczką.Pozostawić w chłodnym miejscu na 2-4 dni.Codziennie mięso przekręcić aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty osuszyć,natrzeć solą,naszpikować paskami słoniny i czosnku,przełożyć do brytfanny nasmarowanej olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 10 minut w temp 240 C.Gdy mięso sie zrumieni ,zmniejszyć temp,do 180 C i piec dalej,polewając marynatą.
Gdy mięso będzie już miękkie,wyjąć i pokroić na porcje.
Podawać do ziemniaków lub z pieczywem.

Na foto, mam udziec w całości po upieczeniu,niestety bateria siadła,aby zrobić foto ,porcji udzca na talerzu !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (52)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 13.05.2016 16:59
zrobiłam i polecam
MAR3STA 21.02.2016 18:38
Z chęcią bym zjadła
gosia561 04.02.2015 10:45
doskonały sposób
gosia561 09.05.2014 12:20
lubię w sosie śmietanowo-ziołowym
ONY_za_kare 26.02.2014 10:57
ciekawy przepis
Alex_M 24.02.2014 11:16
rewelacja :)
marcia7 13.01.2014 12:54
wspaniale przyprawiona
jasiek 26.12.2013 19:30
Świetne dzikie smaki
berys18 25.11.2013 09:44
z chęcią bym popróbowała
fotoviderek 05.10.2013 09:07
Świetnie przyrządzona :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat