Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek Wielkanocny.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 1 i 1/4 szkl
masło lub margaryna 1 kostka
kakao 4 łyżki
woda zimna 8 łyżek
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka pełna
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
olejek migdałowy kilka kropli

Porada

Baranka można zapakować do celofanu i podarować jako prezent znajomym .

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek Wielkanocny.

1.
Margarynę wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu dodając cukier, kakao, 4 łyżki wody zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 3 żółtka ,kilka kropli olejku i ponownie 4 łyżki wody . Z białek ubić pianę wlać do masy i delikatnie wmieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać do formy (baranka) Pieczemy 35 - 40 min.w średnio nagrzanym piekarniku.Gotowego i ostudzonego baranka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą albo lukrem tak jak ja to zrobiłam.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 01.04.2017 00:26
Fajny baranek :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 10:24
Miło mi .Dziękuję.;)
Ola1984 30.01.2017 08:30
Bardzo ładny baranek :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 07:44
Najlepsze swojej roboty;)
gusia1000 30.01.2017 00:17
Warto takiego baranka zrobić.
norweska20 29.01.2017 23:31
prezentuje sie z klasa :)
olkaaa 29.01.2017 22:22
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak