Baranek wielkanocny.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1,5 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • jaja

    9 szt
  • proszek do pieczenia

    2 lyżeczki
  • margaryna

    2 szt
  • foremki w kształcie baranka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Przelać do masy, wymieszać. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w kształcie baranków. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować białym lukrem.
Należy pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek dopiero gdy ostygnie. Czekoladą malujemy barankom oczy i buźkę, z czerwonej wstążki wiążemy kokardkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.03.2013 07:36
nigdy nie robiłam własnego, ale chyba w tym roku zrobię
SyMiki 06.04.2011 19:51
muszę spróbować, bo idą święta
1j1o1l1a1 20.02.2011 17:48
Wielkanoc tuż tuż...baranki mile widziane :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat