Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Polecam Wam bardzo fajny przepis na pyszne ,śliczne baranki wielkanocne, które po udekorowaniu mogą być ślicznym prezentem dla bliskich i przyjaciół, ale również mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • jajko

    2 szt.
  • masło

    120 g
  • mąka pszenna

    160 g
  • cukier

    100 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

    5 duże łyż.
  • perełki cukrowe

    20 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis krok po kroku:

Krok 1 - Baranek wielkanocny foto
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli i połową cukru.
Krok 2 - Baranek wielkanocny foto
Żółtka utrzeć z masłem oraz pozostałym cukrem na puszystą masę.
Krok 3 - Baranek wielkanocny foto
Do puszystej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Krok 4 - Baranek wielkanocny foto
Do masy dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Krok 5 - Baranek wielkanocny foto
Tak przygotowaną masę przełożyć do zamkniętych ,wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Krok 6 - Baranek wielkanocny foto
Przygotowywana foremka,wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
Krok 7 - Baranek wielkanocny foto
Po wystudzeniu otworzyć foremkę i wyjąć baranka.
Krok 8 - Baranek wielkanocny foto
Z koralików cukrowych zrobić oczy.
Krok 9 - Baranek wielkanocny foto
Oprószyć cukrem pudrem, obwiązać wstążką .
Krok 10 - Baranek wielkanocny foto
Udekorować według uznania.
Krok 11 - Baranek wielkanocny foto
Barankowy prezent gotowy.
Bożena Matuszczyk
Baranka można owinąć celofanem ,obwiązać wstążką i prezent gotowy. Wstążka do ozdoby w zależności od potrzeby, Chorągiewki do ozdoby,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:32
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat