Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek wielkanocny :)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło lub margaryna 12 dag
cukier 12 dag
mąka tortowa 24 dag
mąka ziemniaczana 12 dag
jajko 3
cukier waniliowy 1
olejek rumowy do smaku
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
forma 'baranek'

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek wielkanocny :)

*Wszystkie składniki włożyć po prostu do miski i wyrobić rękoma.


*Formę 'baranek' wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

*Przełożyć ciasto do formy i wkładać do nagrzanego piekarnika o temp. 150 do 180 stopni.

*Sprawdzać wykałaczką czy baranek już się upiekł w środku.


* Po wyjęciu baranka z piekarnika odcinamy spód baranka< nadmiar wyrośniętego ciasta> aby baranek mógł prosto stać ;)

*Oczka robimy z goździków :) Posypujemy cukrem pudrem i nie zapominajmy o wstążeczce. ;)

( Proporcje można zwiększyć, w zależności ile chcemy upiec baranków)



Polecam i smacznego ! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 01.04.2013 17:51
śliczny! :)
Janina 30.03.2013 20:44
Super baranki
Katarzyna34 30.03.2013 13:26
fajne te baranki
babajaga1969 30.03.2013 12:44
piękny symbol śiąt
malaczarna23 30.03.2013 09:52
szkoda że nie mam foremki bo też bym upiekła,niestety mamy kupnego :) Twoje są śliczne!
Sylwia26 30.03.2013 09:03
pięnie wyglądają
Katarzyna40 30.03.2013 07:46
obłędny! piękny :") gratuluje
Mira85 30.03.2013 07:46
Swietnie wygladaja
cukiereczek 30.03.2013 06:03
puszysty super
gusia1000 30.03.2013 02:00
Znakomicie Ci wyszły one.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak