Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banoffee

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 filiżanka do nasączenia

Krem

serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 250 ml
masa krówkowa 3 łyżki

Bita śmietana

śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 2 szt
miód płynny 1 łyżka

Dodatkowo

banan 4 szt
krakersy 180 g
kakao do posypania
masa krówkowa 500 g

Porada

Masa krówkowa 500 g odjąć 3 łyżki dodane do kremu.

Przepis i sposób przygotowania na: Banoffee

Kroki postępowania

1
Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piec około 30 minut. Biszkopt studzimy. Przygotowujemy filiżankę kawy rozpuszczalnej i ją również studzimy.
Krok 1 - Banoffee foto
2
Biszkopt nasączyć kawą. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można skropić cytryną aby nie ściemniały.
Krok 2 - Banoffee foto
3
Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone wkładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy mikserem do jednolitej masy. Dodajemy masę krówkową i mieszamy do połączenia.
Krok 3 - Banoffee foto
4
Na banany wyłożyć krem. Na kremie układamy krakersy.
Krok 4 - Banoffee foto
5
Na krakersach delikatnie rozprowadzamy resztę masy krówkowej.
Krok 5 - Banoffee foto
6
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy łyżkę płynnego miodu oraz wsypujemy śmietan fixy.
Krok 6 - Banoffee foto
7
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Pysznego ciasta życzę :)
Krok 7 - Banoffee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 07.11.2016 17:06
Bardzo dziękuję za aż tyle miłych komentarzy :)
MałaMi89 06.11.2016 23:16
No muszę go spróbować! Po prostu muszę :D
Malinka 06.11.2016 20:54
Rewelacyjne ciacho!
Patrycja33 06.11.2016 20:48
pychota, uwielbiam takie slodkosci:-)
magdow 06.11.2016 20:45
pyszności ;]
berys18 06.11.2016 20:12
smakowicie wygląda
Ola1young 06.11.2016 19:31
przepyszne ciacho :)
ania2610 06.11.2016 19:26
uczta dla podniebienia :)
MAR3STA 06.11.2016 19:10
Pyszne ciasto
benka 06.11.2016 19:07
Smakowite ciasto.
iziona 06.11.2016 18:55
Pyszności!
bietka 06.11.2016 18:16
bardzo smaczne ciacho : )
KORAL 06.11.2016 17:39
Lubię to ciasto, chociaż ja robię inaczej :)
Wiktoria29 06.11.2016 17:14
zjadłabym....
halina17 06.11.2016 17:13
Smaczne ciasto.
Natalija 06.11.2016 17:12
pyszne ciacho :)
VioletoweKucharzenie 06.11.2016 16:55
pyszności!
Stenka 06.11.2016 16:49
smaczne ciasto
agnieszka214 06.11.2016 16:36
Mogę prosić teraz kawałek mniam
Janina 06.11.2016 16:18
Świetne ciasto;))
Beatris 06.11.2016 15:47
Chętnie zjadłabym kawałeczek tego ciasta, wygląda smakowicie :)
Mniam 06.11.2016 15:43
Świetne ciasto. Już widzę, że smakowałoby mi :)
MagdalenaIC 06.11.2016 15:31
Pyszne ciasto :)
martynkacytrynka 06.11.2016 14:54
Pyszności!
pestka 06.11.2016 14:31
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak