Banoffee

Banoffee

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    175 g
  • cukier drobny

    150 g
  • śmietanka kremowa

    300 ml
  • gorzka czekolada

    25 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • serek mascarpone

    250 g
  • banan

    4 szt
  • ciastka

    250 czekoladowe, przekładane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* śmietanka kremowa 36%

Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą blendera lub torebki i wałka drobno pokruszyć ciasteczka, wymieszać z 75g miękkiego masła. Wyłożyć je na przygotowany spód i brzegi formy. Mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Toffi:
Na niewielkim ogniu ustawić suchą patelnię- dobrze sprawdzają się te z nieprzywierającą powłoką. Dodać 100ml wody oraz 150g cukru. Mieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestać mieszać! Gotować na wolnym ogniu, aż do chwili, gdy płyn zacznie nabierać złotego koloru (patelnią można potrząsać, aby karmel równomiernie brązowiał, jednak nie wolno mieszać go łyżką, gdyż zacznie się krystalizować). Zdjąć z ognia, natychmiast po zdjęciu dodać 100g masła. Mieszać, aż masło praktycznie się rozpuści. Dodać 115ml śmietanki, całość wymieszać. Postawić z powrotem na palnik, mieszać drewnianą łyżką, aż do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć i będzie idealnie gładki. Przelać toffi na spód ciasta.

Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać z pokrojonymi bananami. Wyłoży na masę toffi. Schłodzić.


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach .

Masę wyłożyć na banany. Oprószyć startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.

* z przygotowanego sosu toffi można odłożyć 2 łyżki, które przed wyłożeniem masy śmietanowej należy wmieszać delikatnie do kremu. Dzięki temu uzyskamy efekt pofalowanego toffi :)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

20.05.2017 12:56
Super smakowicie wygląda

Laila2786

24.02.2017 09:47
ciasto smakuje bajecznie

IZABELA29

28.11.2016 21:07
Pyszny deser

kasia.s

19.08.2016 10:52
Nigdy o takim nie słyszałam :) Prezentuje się niesamowicie :)

Ada-Gaba

12.10.2014 19:59
znakomite i z pewnością przepyszne

Katarzyna/kate1980

11.05.2014 20:56
super przepis

gosia561

10.05.2014 16:34
oj, moje smaki

Łucja

19.11.2013 15:28
robiłam troszkę inaczej! przepyszne :)

arbuzowo

19.08.2013 10:45
wygląda bardzo zachęcająco

Małgorzata9

18.08.2013 21:25
muszę spróbować, wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat