Przepis i sposób przygotowania na: Banoffe pie
Masło odrobinę rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do malaksera. Wsypujemy herbatniki - powstała masa powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy (nasza ma 22 cm średnicy, można użyć mniejszej; wcześniej ułóżmy na dnie folię aluminiową). Masę krówkową podgrzewamy z czekoladą aż ta sie rozpuści. Wylewamy ją na herbatnikowe dno i po wystygnięciu wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki (wersja dla niecierpliwych: wrzucamy do zamrażarki, czekając aż masa krówkowo-czekoladowa porządnie zastygnie). Potem na dnie układamy plasterki z ok. dwóch bananów. Ubijamy kremówkę, na koniec dołączamy do niej pokrojony na malutkie kawałki banan. Jeśli zostało nam trochę czekolady, możemy ją zetrzeć na tarce i również wsypać do śmietany, resztą zaś posypiemy wierzch ciasta. Deser chłodzimy przez godzinę lub dłużej.
Niezaprzeczalną zaletą deseru jest to, że nie trzeba go piec.
Smacznego!