Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

banica ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 g
margaryna 65 g
szpinak 65 g
jajko 1 szt.
olej 5 g
sól
szczypta sody

Przepis i sposób przygotowania na: banica ze szpinakiem

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w niej zagłębienie dodać sodę wodę i olej. Wymieszać składniki, zagarniając nożem małe partie mąki, aż do całkowitego połączenia się ich, po czym wyrobić ręką. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto pozostawić na pół godziny. Następnie rozwałkować bardzo cienko, posmarować margaryną, złożyć na pół. Złożone na cztery części ciasto wałkować. Czynności te powtarzać do wykorzystania przewidzianej ilości margaryny. Na koniec ciasto rozwałkować bardzo cienko nałożyć i rozsmarować ugotowany szpinak. Ciasto złożyć jak strucle i piec w piekarniku do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak