Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banica z serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 1 porcja
tłuszcz do formy
olej roślinny 150 ml
mleko 4 łyżki
masło 2 dag
sól duża szczypta
Nadzienie:
kwaśna śmietana 100 ml
jajko 2
sól
biały ser 35 tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: Banica z serem

Kroki postępowania

1
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Spód wyłożyć wyciętym krążkiem z pergaminu. Natłuścić i spód i brzegi.
Ser na nadzienie przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. W żadnym wypadku nie mielić i przede wszystkim nie używać mielonego. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Krok 1 - Banica z serem foto
2
Olej przelać do miseczki (nie trzeba wlewać całego, bo można uzupełniać w miarę potrzeb). Ciasto podzielić (przepis w mojej księdze) na 6-8 części. Polecam na 6, bo mniej będziemy mieć łączeń, ale jeśli wygodniej będzie nam użyć mniejszych kawałków ciasta to nie ma co się zastanawiać. Z ciasta uformować kule, posmarować olejem i odłożyć na oprószonej mąką tacy pod przykryciem. Na blacie rozłożyć dużą bawełnianą ściereczkę lub obrus, oprószyć mąką i ułożyć jedną kulkę ciasta. Posypać mąką (robić to systematycznie podczas wałkowania) i rozwałkować na kwadrat bądź prostokąt - jak najcieniej się da. Brzegi można wyrównać ręką, naciągając ciasto delikatnie. Posmarować całą powierzchnię olejem.
Krok 2 - Banica z serem foto
3
W dolnej części ciasta w odległości ok. 5 cm od brzegu łyżką nałożyć pasek nadzienia. Przykryć ciastem od dołu, po czym łapiąc za ściereczkę z obu stron - unosząc ją delikatnie - zwinąć rulon. Wziąć bez stresu do ręki i wsadzić do formy zaczynając od zewnętrznego brzegu. Posmarować olejem i wziąć się za kolejną kulkę ciasta.
Krok 3 - Banica z serem foto
4
Operację powtarzać, aż ciasto się skończy, nie zapominając o każdorazowym natłuszczaniu ciasta. Wkładając kolejny rulonik naciągnąć fragment ciasta tak, aby zachodził na poprzedni. Ostatnie ruloniki wciskać delikatnie w środek, dociskając resztę do brzegów formy - są bardzo uległe, więc nie będzie żadnych niespodzianek. Całość jeszcze raz posmarować olejem i wsadzić do nagrzanego do 200°C piekarnika (włączyć, gdy połowa ciasta będzie w formie). Piec około 45 minut.
Krok 4 - Banica z serem foto
5
Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika.
Krok 5 - Banica z serem foto
6
Banica na gorąco jest zachwycająca. Na zimno jest tylko pyszna.
Krok 6 - Banica z serem foto
7
Można podać z sałatą jaką się lubi, choć tak naprawdę znów niestety nie w sezonie jesteśmy - najlepsze są po prostu pomidory.
Krok 7 - Banica z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.06.2013 16:15
super przepis
agnieszka189 05.04.2012 23:09
W Grecji też takie robią, jest przepyszne, zwłaszcza jak "moja" grecka babcia robiła, aż mi się łza w oku zakręciła, że już tam nie mieszkam.
SmacznaPyza 16.03.2012 22:17
ja pewnie zaraz zaczęłabym kombinować o dosypywać bo tak mam :) a czasami właśnie lepiej tego nie robić
borgia 15.03.2012 22:05
Jak byłam w Bułgarii to przywiozłam sobie trochę czegoś delikatnie miętą zajeżdżającego - myślę, że mogłoby się sprawdzić, ale niestety już nie mam... Szybko zużyłam do zup. Powszechnie używana jest tam czubrica, ale jak nam pan tłumaczył - głównie do mięs, ale nie do ryb. A czubrica to nasz cząber po prostu. Na miejscu jedliśmy z czystym serem. Nawet pieprzu nie daję, bo takie jest naprawdę pyszne. Choć kusiło mnie aby dowalić oliwek trochę, tylko jak pomyślałam, że Młody będzie je wydłubywał to szybko mi się odechciało. Mam taki chytry plan... zrobić coś dziwnego. Może mi się uda w najbliższym czasie. A Młody stwierdził, żeby zrobić z serem na słodko - może być fajne.
SmacznaPyza 15.03.2012 19:11
bardzo fajne danie - ciekawe czy do takiej banicy dodaj się jeszcze czasami zioła jakieś?
sylwia / sytofala 15.03.2012 16:01
ciekawa nazwa:)
mimi 15.03.2012 12:47
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak