Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banica z ryżem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
oliwa 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka
woda 8 łyżek
otręby pszenne 10 gram
masło 4 łyżki
pasta curry 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
sól do smaku
cebula 1 szt.
feta 200 gram
ryż brązowy 1 woreczek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Banica z ryżem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, dodajemy ocet, dużą szczyptę soli, wodę i wyrabiamy gładkie, twarde ciasto. Smarujemy oliwą i odstawiamy na 30min.
Krok 1 - Banica z ryżem foto
2
W międzyczasie gotujemy do miękkości ryż, cebulkę drobno siekamy i rumienimy na tłuszczu.

Do przestudzonego ryżu dodajemy cebulkę, pokruszony ser, jajka, masło, curry i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 2 - Banica z ryżem foto
3
Ciasto dzielimy na dwie porcje, jedną większą drugą mniejszą i rozwałkowujemy. Formę smarujemy tłuszczem.
Krok 3 - Banica z ryżem foto
4
Na spód formy układamy większą część rozwałkowanego ciasta, wykładamy na nią masę ryżową.
Krok 4 - Banica z ryżem foto
5
Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 5 - Banica z ryżem foto
6
Pieczemy 30-40min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6 - Banica z ryżem foto
7
Możemy podawać na ciepło - jest pyszna z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego, lub na zimno, sprawdza się fajnie jako przekąska.
Krok 7 - Banica z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 21.01.2014 12:10
hm.. fajne danie, bardzo fajne
norweska20 21.01.2014 10:04
smakowite....
gusia1000 11.01.2014 23:00
Super danie.
Iwona32 08.01.2014 11:36
mi to nawet smaku:)
Iwona32 08.01.2014 11:36
polecam każdemu:)
Monika-twin 07.01.2014 17:05
Nigdy nie jadlam jeszzce BAnicy.Fajne.
fotoviderek 06.01.2014 10:07
Świetnie się zapowiada :)
Wacław 04.01.2014 17:17
pyszne danie,dla mnie nowość
Ankha 04.01.2014 13:59
Ciekawa propozycja,są tu składniki, które bardzo lubię, więc rzucę Twój przepis do księgi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak