Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banany w karmelu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórki kokosowe
cukier 1 szklanka
masło 60 gram
woda 3-4 łyżki
kremówka 150 ml
lody waniliowe 1 gałka

Przepis i sposób przygotowania na: Banany w karmelu

Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy aż do czasu, gdy cukier zacznie brązowieć. Wtedy zmniejszamy ogień i go karmelizujemy nie mieszając, tylko ewentualnie potrząsając rondelkiem. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, zdejmujemy rondelek z ognia. Powoli wlewamy śmietankę, mieszamy, a następnie dodajemy masło, aby uzyskać gładki sos. Musimy odczekać aż trochę zgęstnieje. Banany obieramy, przekrawamy na pół i smażymy na maśle. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy również podać z lodami i innymi owocami. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.12.2013 23:33
pierwsza klasa deserek !!!!!!! palce lizać:-)
migotka28 16.12.2013 22:01
znakomity deserek
Betka 02.12.2013 07:06
świetny pomysł ;)
olkaaa 30.11.2013 09:15
chętnie spróbuję
Andysz 30.11.2013 09:08
na pewno smaczne ;)
Kasia36 22.11.2013 21:13
Fajny pomysł na deser
Monika-twin 21.11.2013 23:19
tzw. banana flambe
ssylwiaa 21.11.2013 20:37
@ Marlenka.S oczywiście, każdy ma inny przepis, grunt że to smaczny deser ;)
izapozdro 21.11.2013 20:15
proste i pyszne
Marlenka.S 21.11.2013 19:59
nigdy nie robiłam, muszę spróbować
norweska20 21.11.2013 18:42
często robię ale mam inny przepis
iwi 21.11.2013 18:23
Boski smak
agnieszka214 21.11.2013 18:21
slicznosci na deserek
stokrotka 21.11.2013 18:20
ale smakowitości!
cukiereczek 21.11.2013 17:29
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak