Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

banan 2 szt
ciasto francuskie 1 op
malibu 125 ml
migdały w płatkach 50 g
cukier 70 g
mąka 1 łyzka
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami


Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy.

Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Ciasto francuskie rozkładamy , wycinamy 4 prostokąty.

Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami.

Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy.

Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.05.2014 13:50
bardzo fajny przepis
Pani Domu 25.04.2014 08:49
świetny i smaczny pomysł
Renata9 25.04.2014 07:28
ale pyszności
Monika-twin 24.04.2014 22:27
Musi byc pycha.super!
V_kuchareczka 24.04.2014 22:00
to na pewno jest pyszne
2milutka 24.04.2014 21:50
Ale kuszące!
Malinka 24.04.2014 21:31
Takie banany na pewno smakują wyjątkowo!
pajbek 24.04.2014 21:00
Pyszności :-)
sylwia_sl 24.04.2014 20:55
Na pewno takie zrobię , więc przepis zabieram :)
Mniam 24.04.2014 20:23
To musiało smakować rewelacyjnie.
idealme 24.04.2014 20:14
wyglądają smakowicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak