bananowy murzynek

bananowy murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    6
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • kakao

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka

krem

  • śmietanka 36%

    500ml
  • cukier puder

  • banan

    4
  • sok z cytryny

  • żelatyna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - bananowy murzynek foto
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Zmiksować krótko z cukrem. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Gdy zwiększy się ich objętość i zrobią się jaśniejsze przełożyć do ubitych białek i zmiksować.
Krok 2 - bananowy murzynek foto
Do ubitej piany dodać pozostałe sypkie składniki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 40 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
Krok 3 - bananowy murzynek foto
Śmietankę ubić z cukrem pudrem (ilość zależy od upodobań poziomu słodkości). 3 banany zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać do śmietanki i zmiksować. Żelatynę rozpuścić i dodać do kremu zaraz przed wyłożeniem na ciasto.
Krok 4 - bananowy murzynek foto
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Spód włożyć do formy. Opcjonalnie skropić sokiem z cytryny by nie był zbyt suchy.
Krok 5 - bananowy murzynek foto
Ostatniego banana pokroić w plasterki i wyłożyć na spód ciasta.
Krok 6 - bananowy murzynek foto
Wylewamy krem i nakładamy drugą część biszkoptu. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

29.12.2015 09:10
ciasta z bananami lubię te wygląda smacznie

Małgorzata Pin

28.12.2015 17:28
Ciekawe połączenie, smacznie.

mirosława4

28.12.2015 15:44
smaczne do kawusi

Zdzisław

28.12.2015 15:33
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat