Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy koktajl na maślance
*Banany to owoce mające dużo wartości odżywczych - są jak na owoce dość kaloryczne , mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu .Są łatwo przyswajalne, stąd ich obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w potrawach dla dzieci i osób starszych .
** Miody Mamuka pochodzą z Nowej Zelandii . Pszczoły zbierają nektar na kwiatach krzewu o tej samej nazwie. Miód Manuka jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki . Ogólnie nie przepadam za bananami - są takie trochę nijakie . Jadam je w różnych potrawach z reguły na ostro - same raczej nie , a już na pewno nie przepadam za nimi w deserach. Podchodzę do nich trochę na zasadzie rozsądku- jedz bo zdrowe * . Ale muszę przyznać , że w koktajlu z maślanką i schłodzone posmakowały mi .