Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bananowy chłodnik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3/4 l
rodzynki 3 łyżki
jajko 2 szt
cukier 100 gram
sok z cytryny 3 łyżki
śmietanka 1 szkl
banan 3 szt
grzanki 2 ze słodkiej bułki

Przepis i sposób przygotowania na: bananowy chłodnik

Mleko zagotować, przestudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Banany obrać ze skóry. Pół banana pokroić w plastry, odłożyć do dekoracjii. Resztę bananów pokroić na kawałki, dodać żółtka, cukier, sok z cytryny i zmiksować. Masę bananową wlać do ciepłego mleka, wymieszać, wystudzić i schłodzić. Rodzynki osuszyć. Śmietanę ubić mikserem, dodać do chłodnika i delikatnie wymieszać. Rozlać do 4 miseczek. Do każdej porcji dodać po kilka plasterków banana, wsypać rodzynki i pokrojone w kostkę grzanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak