Bananowo - migdałowe muffiny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    220 g
  • mąka migdałowa

    180 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • olej

    1/3 szklanki
  • jogurt

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • przyprawa korzenna

    1 łyżeczka
  • banan

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką migdałową, cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Banany zmiksować w blenderze z jogurtem, dodać jajko i olej.
Obie masy wymieszać delikatnie, przelać do foremek do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze ok. 190 st.
Z podanego przepisu wyszło mi 10 dosyć dużych babeczek.

*mąkę migdałową można zastąpić drobno zmielonymi migdałami - najlepsze do tego są płatki migdałowe. Płatki dobrze jest mielić na bieżąco w malakserze lub młynku. Nie mielę samych tylko z częścią wymienionego w przepisie cukru, wtedy migdały są miałkie i nie robi się masło migdałowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika78 07.04.2012 22:23
uwielbiam muffinki.. pyszne polaczenie smakow! chetnie bym zjadlam jedna z kawa! :)
Wacław 13.03.2012 16:37
pyszniutkie,mniam
iziona 29.02.2012 14:36
Bardzo fajny kształt foremki
IZABELA29 29.02.2012 10:19
fajna forma i wypiek ..
freekate 29.02.2012 09:46
mąkę migdałową ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, ale wiem że na pewno jest na allegro a kiedyś kupowałam na bogutynmlyn.pl
Ewa104 29.02.2012 08:55
Gdzie można kupić mąkę migdałową? Nie spotkałam się chyba z taką.A chętnie upiekłabym Twoje muffinki.
treonina 29.02.2012 08:20
bardzo lubię zarówno migdały jak i banany :-) spróbuję zrobić przy najbliższej okazji
caralajna 29.02.2012 07:40
dobre połączenie
anemon 29.02.2012 07:28
Banany plus migdały, to muszą być pyszne muffinki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat