Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowo-budyniowe drożdżówki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
jajko do smarowania
sól szczypta

NADZIENIE

banan 3 sztuki
mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier kryształ do smaku

KRUSZONKA

cukier kryształ 3 łyżki
margaryna 7 dag
mąka pszenna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-budyniowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, jajka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Bananowo-budyniowe drożdżówki foto
2
Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę.
Krok 2 - Bananowo-budyniowe drożdżówki foto
3
Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną)
Krok 3 - Bananowo-budyniowe drożdżówki foto
4
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C
Krok 4 - Bananowo-budyniowe drożdżówki foto
5
NADZIENIE: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń, mąkę oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń.
Banany obieramy ze skórki.
Na przygotowane drożdżówki wykładamy na jednej połowie letni budyń, a na drugiej połowie po 2-3 plasterki banana.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę
Krok 5 - Bananowo-budyniowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.12.2016 17:37
Bardzo dobre
Wiktoria29 07.12.2016 16:39
fajne drożdzówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak