Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec z owocami
KROK 1.
Obrane banany rozgniatamy widelcem.
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach.
Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
KROK 2.
Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
* Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.
Życzę smacznego! :)