Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec z owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii. :)

Składniki:

CIASTO

banan 4 sztuki
mąka 2 szklanki
masło 100 gramów
jajko 4 sztuki
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
orzechy włoskie siekane 0.3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
esencja waniliowa 2 łyżeczki

DODATKI

jabłka 2 sztuki
śliwki żółte 10 sztuk
cukier puder 2 łyżki

Porada

Na wierzch ciasta możemy dodać także inne owoce tj. morele, śliwki węgierki czy gruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec z owocami

KROK 1.

Obrane banany rozgniatamy widelcem.

Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach.

Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.

 

KROK 2.

Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

 

* Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak