Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bananowiec z dziurką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka 200g
cukier 250g
jajko 8
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

krem

śmietana kremowa 30% 330ml
banan 3
cukier puder 5-6 łyżek
sok z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

mus

sok bananowy 500ml
cukier 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bananowiec z dziurką

Kroki postępowania

1
Białka ubić na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, a następnie żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelać do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem. Piec około 40 minut, 180 stopni C. Do suchego patyczka.
Krok 1 - bananowiec z dziurką foto
2
Banany zmiksować z sokiem z cytryny. Bitą śmietanę ubić. Połączyć bitą śmietanę z cukrem pudrem i masą bananową. Następnie żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Wlać żelatynę do kremu i krótko zmiksować do połączenia. Pozostawić na 10-15 minut w lodówce.
Krok 2 - bananowiec z dziurką foto
3
Sok bananowy wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 3 łyżkach soku. Wlewać powoli do gotującego się soku i szybko mieszając do zgęstnienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - bananowiec z dziurką foto
4
Na środku biszkoptu wycinamy koło ( można pominąć ten etap i zostawić normalny kształt tortu) i kroimy biszkopt na 3 blaty.
Krok 4 - bananowiec z dziurką foto
5
Na pierwszy biszkopt wykładamy warstwę tężejącego kremu. (jeżeli będzie już zbyt sztywny, wystarczy go krótko zmiksować)
Krok 5 - bananowiec z dziurką foto
6
Na drugi biszkopt wykładamy warstwę musu. Przykrywamy ostatnim blatem.
Krok 6 - bananowiec z dziurką foto
7
Boki i górę posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować.
Krok 7 - bananowiec z dziurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 04.05.2015 08:33
fajne ciacho:)
tomek18 03.05.2015 21:16
pyszne i takie delikatne :)
luna76 03.05.2015 18:21
pysznie się zapowiada!!! :)
olkaaa 03.05.2015 14:05
zapowiada się ciekawie
Ola1984 03.05.2015 12:59
Fajne, apetyczne ciastko :)
Aleksandra/Olcia 03.05.2015 12:49
apetyczne ciacho
Ola1young 03.05.2015 12:49
poproszę o porcyjkę ;)
inka2012 03.05.2015 12:19
super ciasto :)
Janina 03.05.2015 10:58
Pyszności;)
Zdzisław 03.05.2015 10:43
takie słodkości lubię
Łukasz15 03.05.2015 10:39
Pyszne ciasto
ben-ka 03.05.2015 10:33
Podoba mi się przepis:)
Edith85 03.05.2015 10:13
fajne ciacho :)
Futka 03.05.2015 09:52
Cudowne i bardzo smaczne ciasto! Niebo dla podniebienia :)
as28 03.05.2015 09:37
fajne ciacho, lubię babanowe
Betina#45 03.05.2015 09:26
rewelacyjne :) wygląda świetnie z tą dziurką !
Krzysztof15 03.05.2015 08:23
bardzo smaczny
dom-agi 03.05.2015 08:00
Wygląda pysznie!
cukiereczek 03.05.2015 07:40
puszyste,kremowe wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak