Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bananowiec z cytrynową pianką według agaty g.

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

Biszkopty 1 opakowanie
sok z cytryny 1/2 sztuki
woda ciepła 3/4 szklanki
cukier 3 łyżki

wierzch

galaretka cytrynowa 1 opakowania
banan 1 sztuka
woda ciepła 1 szklanka

masa bananowa

banan 4 sztuki
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka

pianka

śmietana 30% 500 gram
galaretka cytrynowa 1 sztuka
woda 3/4 szklanki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: bananowiec z cytrynową pianką według agaty g.

Kroki postępowania

1
Robimy poncz do nasączenia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem nasączamy biszkopty które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy)
Krok 1 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto
2
robimy masę bananową: banany miksujemy blenderem na papkę a galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy
Krok 2 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto
3
w misce mieszamy miękkie masło z cukrem pudrem,a następnie ustawiamy miskę nad kąpielą wodną, mieszamy do rozpuszczenia masła i cukru. Dodajemy zmiksowane banany oraz rozpuszczoną przestudzoną galaretkę.
Krok 3 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto
4
Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, polewamy nią biszkopty ale tylko taką ilością aby zakryła biszkopty, odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy ) następnie wlewamy pozostałą część i ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut)
Krok 4 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto
5
przygotowujemy piankę cytrynową:
śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie mieszamy z rozpuszczoną ,lekko tężejącą galaretką cytrynową. Przelewamy na masę bananową odstawiamy do stężenia masy.
Krok 5 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto
6
wierzch dekorujemy bananami oraz rozpuszczoną, zimną galaretką
Krok 6 - bananowiec z cytrynową pianką według agaty g. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.06.2017 14:48
super ciasto
Stenka 25.06.2017 21:18
smaczne ciasto
Klausia 12.09.2015 08:47
Smak galaretek koniecznie musi być taki?
Klausia 06.09.2015 21:15
chętnie wypróbuję :)
Damiano
Damiano 12.04.2015 12:03
ale pyszności
inka2012 07.04.2015 10:52
rewelacyjnie wygląda :)
Ola1984 07.04.2015 07:59
Mniam! Pyszne ciacho :)
wwwiolka 06.04.2015 21:31
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 06.04.2015 20:19
smaczne to ciacho
Małgorzata Pin 06.04.2015 19:47
Ciekawy przepis.
engie23 06.04.2015 19:37
pyszności :)
mysia12 06.04.2015 19:09
pyszności
eliza135 06.04.2015 19:03
smakowicie wygląda palce lizać
Katarzyna59 06.04.2015 18:53
Super, super, super!!!!
aginaa 06.04.2015 18:52
pyszne ciacho
marenka 06.04.2015 16:06
Piękne ciastko...;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak