Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec pod różową pianką
Jaja z cukrem utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania wlać olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 25min w 180 stopniach C
Środek bananowy:
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i odstawić żeby ostygła. Banany ugnieść widelcem na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem i dodać banany. Wlać zimną galaretkę i całość razem zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do lodówki aż stężeje.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać wystudzoną galaretkę. Wymieszać na jednolitą masę.
Wyłożyć na warstwę bananową i wstawić do lodówki żeby stężało