Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec pod pierzynką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 6 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 6 łyżek
margaryna 100 g
sok z cytryny 1/2 cytryna
banan 4 sztuki
śmietana 30% 1 l
smietana 18% 3 łyżki
rum 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i odstawić do lekkiego „wyrośnięcia” (zajmie to jakieś 5 min). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę i 3 łyżki kakao przesiać, dodać cynamon i wymieszać. Mikser zwalniamy na najniższe obroty i dodajemy na zmianę składniki sypkie i żółtka. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 25 cm x 28 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku (bez termoobiegu) przez 35 min (patyczkiem sprawdzić dla pewności czy się upiekło).

Rum wymieszać z 5 łyżkami wody i skropić wystudzony biszkopt.
Krok 1 - Bananowiec pod pierzynką foto
2
4 banany zmiksować z sokiem z cytryny. Śmietanę 30% ubijamy na wolnych obrotach na sztywno, w międzyczasie dodajemy do niej cukier waniliowy i 3 łyżki cukru pudru. Gdy będzie sztywna dodajemy papkę z bananów i mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy rozmieszaną i przestudzoną żelatynę (oczywiście rozrobioną w wodzie). Wykładamy pierzynkę na zwilżony biszkopt. 1 banana kroimy w plasterki i układamy na śmietanę (można skropić je ciut cytryną). Ciasto dajemy do lodówki.
Krok 2 - Bananowiec pod pierzynką foto
3
W kąpieli wodnej przyrządzamy polewę. Radzę uszykować od razu wszystkie składniki, żeby nie było zbędnych nerwów. 3 łyżki cukru pudru rozpuszczamy w śmietanie 18%, dodajemy pokrojoną w kosteczkę margarynę. Robimy to powoli – pierwsza kosteczka się rozpuści, dopiero dodajemy drugą. Na końcu dodajemy przesypane przez sitko 3 łyżki kakao. Najlepiej podzielić sobie je na 3 porcje i dodawać stopniowo. Mieszamy trzepaczką – unikniemy grudek. Polewę wylewamy na ciasto. Placuszek wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki po czym możemy się delektować jego smakiem.
Krok 3 - Bananowiec pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.12.2013 09:41
mój ulubiony
Joanna23 04.02.2013 21:47
pycha
Emiliozo 28.01.2013 08:02
moje smaki
Anna169Hosz 09.01.2013 13:53
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis- zapowiada się fantastyczne ciasto.
Anna152 31.12.2012 20:06
mniam
Anna152 31.12.2012 20:06
mniam
miroslawa 22.12.2012 04:37
fajne ciacho
teresa18 21.12.2012 19:54
kusząca propozycja
czekoladka_m 21.12.2012 16:26
też robię coś podobnego. Jest przepyszne!!
miszelka 21.12.2012 15:58
lubię bananowce ciasta :)
AURELKA 21.12.2012 13:58
znakomite ciasto
manaika 21.12.2012 13:52
pycha
fijolek91 21.12.2012 12:33
świetny przepis:)
Mati3 21.12.2012 12:17
mniam:)
Justyna28 21.12.2012 12:12
ekstra
Miki 21.12.2012 11:57
super
V_kuchareczka 21.12.2012 11:05
Wygląda bardzo smakowicie
Dorota59 21.12.2012 10:57
śliczne i pyszne
agnieszka214 21.12.2012 10:56
fajne
Beata61 21.12.2012 10:52
apetyczne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak