Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec II

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 1,2 kg
cukier puder 3/4 szklanka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
masło 200 g
cukier puder 1/2 szklanka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
Biszkopty 1 opakowanie
sok z cytryny 1 łyżka
ser biały 500 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec II

Porcja na tortownicę 23 cm lub nieco większą
Tortownicę wykładamy pergaminem. Dno wykładamy biszkoptami, które nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny w proporcji 4:1.

Banany miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli zmiksowane banany oraz tężejącą galaretkę. Dobrze mieszamy. Wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Serek ucieramy z cukrem pudrem, miksujemy z tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody). Wykładamy na masę bananową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wody. Wierzch ciasta dekorujemy plastrami banana, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.08.2014 09:15
piękne ciacho
Rafał10 13.06.2012 17:34
Super przepis ! Muszę wypróbować tą galaretkę z bananem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak