Bananowiec do góry nogami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    2
  • masło

    60 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    80 gram roztopionego
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    1/3 szklanki
  • banan

    5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowiec do góry nogami foto
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę masło. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut
Krok 2 - Bananowiec do góry nogami foto
Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel. Kroimy 2 banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.
Krok 3 - Bananowiec do góry nogami foto
Mąki połączyć z białym cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą,cukrem waniliowym,cynamonem i solą. W osobnej misce wymieszać jajka,roztopione masło,jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione banany. Obie mieszanki połączyć. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach, Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 11.08.2015 08:22
pyszne i proste ciacho
Pani Domu 08.08.2015 08:10
smaczne ciacho
Mama niejadka 04.08.2015 21:43
Ciekawy przepis
mysza75 04.08.2015 20:31
jakie fajne i dobre ciacho
Bernadeta1 04.08.2015 15:40
Ciekawy przepis, ciasto na pewno bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat