Bananowiec

Bananowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • białko

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 i 1/2 kostki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • galaretki (różne kolory-po 1 opak.)

    3 opakowania
  • banan

    1 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bananowiec

Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas stopniowo ubijając dodawać banany rozgniecione widelcem. Jeden cały owoc zostawić do dekoracji. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną masę. Dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Tyszak 15.11.2011 18:59
pycha
ewelina63 09.11.2011 11:10
super
aga130982 09.11.2011 07:38
mniam
maciek7 07.11.2011 19:50
pycha
owocówka 07.11.2011 04:37
grzechem było by nie spróbować
magduś83 24.07.2011 21:47
pycha
jola1512 04.07.2011 11:43
pycha
Magda60 26.06.2011 22:46
ale pycha
Magda60 26.06.2011 22:46
ale pycha
malaczarna23 07.06.2011 10:05
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat