Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1,5 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • banan

    2 sztuki
  • cukier puder

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowe racuszki foto
Mąkę razem z cukrem, mlekiem, żółtkami i proszkiem do pieczenia zmiksować w naczyniu.
Krok 2 - Bananowe racuszki foto
Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy.
Krok 3 - Bananowe racuszki foto
Banany obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 4 - Bananowe racuszki foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie łyżką nakładamy porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Bananowe racuszki foto
Po wyjęciu z patelni osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe racuszki posypujemy cukrem pudrem i jemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 08.09.2016 14:24
uwielbiam takie:-)
Ela15 08.07.2016 13:34
pyszne racuszki
Janina 23.05.2016 17:19
Fajny pomysł, ciekawy smak;))
Ewa Wojtaszko 20.05.2016 14:54
takie placuszki,to ja lubię
Wacław 20.05.2016 10:20
z chęcią bym zjadł ;-)
jagoda5913 20.05.2016 00:37
pyszne racuszki
Iwusia 19.05.2016 23:35
smaczne te placuszki - racuszki
KORAL 19.05.2016 23:16
Z bananami na pewno dobre ;)
MAR3STA 19.05.2016 22:04
pyszne racuszki
mirosława4 19.05.2016 21:18
smaczniutkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat