Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe placki z karmelowymi bananami
2. Na suchej, teflonowej patelni smaż placki na małym ogniu po kilka minut z obu stron.
3. Pozostałe banany pokrój w ukośne plasterki.
4. Na drugą patelnię wsyp cukier, postaw na małym ogniu i poszekaj, aż zmieni się w karmel (nie mieszaj! możesz jedynie potrząsać patelnią)
5. Zdejmij z ognia i dodaj masło (będzie „bąblować”), mieszaj aż powstałe bryłki karmelu znikną.
6. Dodaj śmietankę, postaw patelnię z powrotem na małym ogniu i mieszaj póki masa nie zgęstnieje. Dodaj banany, wymieszaj z sosem i potrzymaj na ogniu kilka minut, aż się lekko podgotują (uważaj, by się nie przypaliły).
7. Placki podawaj ciepłe, przełożone karmelowymi bananami, najlepiej z lodami śmietankowymi :)
Smacznego! :)