Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe placki z karmelowymi bananami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 dl
jajko 1 szt
cynamon do smaku
cukier 1 dl
masło 10 g
śmietanka 200 ml
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe placki z karmelowymi bananami

1. 2 banany „rozdepcz” widelcem, wymieszaj z mąką i jajkiem, dopraw cynamonem.
2. Na suchej, teflonowej patelni smaż placki na małym ogniu po kilka minut z obu stron.
3. Pozostałe banany pokrój w ukośne plasterki.
4. Na drugą patelnię wsyp cukier, postaw na małym ogniu i poszekaj, aż zmieni się w karmel (nie mieszaj! możesz jedynie potrząsać patelnią)
5. Zdejmij z ognia i dodaj masło (będzie „bąblować”), mieszaj aż powstałe bryłki karmelu znikną.
6. Dodaj śmietankę, postaw patelnię z powrotem na małym ogniu i mieszaj póki masa nie zgęstnieje. Dodaj banany, wymieszaj z sosem i potrzymaj na ogniu kilka minut, aż się lekko podgotują (uważaj, by się nie przypaliły).
7. Placki podawaj ciepłe, przełożone karmelowymi bananami, najlepiej z lodami śmietankowymi :)

Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 09.10.2012 22:22
Uwielbiam banany, świetny przepis.
-Natka- 09.10.2012 22:18
świetne danie na deser! coś w sam raz dla mnie!
polly66 09.10.2012 22:13
Bananowe z bananami. Bananowy zawrót głowy XD
alexxxanderka 09.10.2012 21:36
wygląda uroczo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak