Bananowe placki z karmelowymi bananami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 dl
  • jajko

    1 szt
  • cynamon

    do smaku
  • cukier

    1 dl
  • masło

    10 g
  • śmietanka

    200 ml
  • banan

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. 2 banany „rozdepcz” widelcem, wymieszaj z mąką i jajkiem, dopraw cynamonem.
2. Na suchej, teflonowej patelni smaż placki na małym ogniu po kilka minut z obu stron.
3. Pozostałe banany pokrój w ukośne plasterki.
4. Na drugą patelnię wsyp cukier, postaw na małym ogniu i poszekaj, aż zmieni się w karmel (nie mieszaj! możesz jedynie potrząsać patelnią)
5. Zdejmij z ognia i dodaj masło (będzie „bąblować”), mieszaj aż powstałe bryłki karmelu znikną.
6. Dodaj śmietankę, postaw patelnię z powrotem na małym ogniu i mieszaj póki masa nie zgęstnieje. Dodaj banany, wymieszaj z sosem i potrzymaj na ogniu kilka minut, aż się lekko podgotują (uważaj, by się nie przypaliły).
7. Placki podawaj ciepłe, przełożone karmelowymi bananami, najlepiej z lodami śmietankowymi :)

Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna47 09.10.2012 22:22
Uwielbiam banany, świetny przepis.
-Natka- 09.10.2012 22:18
świetne danie na deser! coś w sam raz dla mnie!
polly66 09.10.2012 22:13
Bananowe z bananami. Bananowy zawrót głowy XD
alexxxanderka 09.10.2012 21:36
wygląda uroczo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat