Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe niebo w gębie
Sparzyć pomarańcz i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i zachować na później.
Banany obrać, 3 z nich zetrzeć na puree, 1 zachować do dekoracji.
Zmiksować jajka, 130 g cukru, masło, startą skórkę z pomarańczy, puree z bananów, mąkę i mleko. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną. Średnica formy około 20 cm. Piec 40 minut w 180° C.
Schłodzone ciasto pokroić na 3 jednakowe okręgi.
Ubić zimną śmietanę z kremem czekoladowym, by zrobił się mus.
2 okręgi ciasta wysmarować musem, połączyć ze sobą wszystkie 3, całość zamaskować pozostałym musem. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Pozostały cukier podsmażyć by uzyskać karmel blond. Na karmel wylać sok z pomarańczy, mieszać, by dobrze rozpuścić karmel. Gotować jeszcze 5 minut.
Udekorować bitą śmietaną i talarkami z pozostałego banana maczanymi w karmelu w soku pomarańczowym.