Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe niebo w gębie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 200 g
cukier 230 g
mąka 200 g
banan 4 szt.
pomarańcza 1 szt.
jajko 2 szt.
margaryna 80 g
margaryna do smarowania formy
mleko 2 łyżki
śmietana 500 ml
drożdże 0,5 torebka
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe niebo w gębie

Czekoladę (najlepiej z nadzieniem karmelowym) stopić w gorącej śmietanie, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Sparzyć pomarańcz i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i zachować na później.
Banany obrać, 3 z nich zetrzeć na puree, 1 zachować do dekoracji.
Zmiksować jajka, 130 g cukru, masło, startą skórkę z pomarańczy, puree z bananów, mąkę i mleko. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną. Średnica formy około 20 cm. Piec 40 minut w 180° C.
Schłodzone ciasto pokroić na 3 jednakowe okręgi.
Ubić zimną śmietanę z kremem czekoladowym, by zrobił się mus.
2 okręgi ciasta wysmarować musem, połączyć ze sobą wszystkie 3, całość zamaskować pozostałym musem. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Pozostały cukier podsmażyć by uzyskać karmel blond. Na karmel wylać sok z pomarańczy, mieszać, by dobrze rozpuścić karmel. Gotować jeszcze 5 minut.
Udekorować bitą śmietaną i talarkami z pozostałego banana maczanymi w karmelu w soku pomarańczowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak