Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki te (zresztą jak większość) są bardzo proste w przygotowaniu i oprócz tego smakują naprawdę rewelacyjnie, tak delikatnie oraz doskonale połączone smakowo. Bardzo długo pozostają świeże i nawet na drugi dzień nic nie tracą na swojej miękkości.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Proporcje na 7-8 sztuk:

  • banan

    1.5 sztuki
  • olej

    60 mililitrów
  • śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    120 gramów
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.25 łyżeczki

Dodatkowo:

  • morele suszone

    50 gramów
  • awokado

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej zblendować lub rozgnieść widelcem banany.

Puree bananowe połączyć z jakiem, śmietaną i olejem, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej).

Na koniec, do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki moreli.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat