Bananowe ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    40 dag
  • drożdże

    4 dag
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • margaryna

    1/3 kostki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta

BUDYŃ

  • mleko

    1,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

DODATKOWO

  • banan

    2 sztuki

KRUSZONKA

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • margaryna

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
Margarynę topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Krok 2 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
Na ciasto wykładamy cienka warstwę budyniu.
Krok 3 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
Na budyniu układamy plasterki banana. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 4 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
BUDYŃ:
Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko przestudzony wykładamy na wyłożone ciasto
Krok 5 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Jadwiga/Jaga85
Jedyny minus to ciemny kolor bananów po upieczeniu, ale efekt smakowy fantastyczny!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2015 00:39
Fajne ciasto.
Zdzisław 20.01.2015 14:02
takie słodkości bardzo lubię
Mama niejadka 20.01.2015 10:06
Takiego jeszcze nie jadłam, wygląda super :)
Wiktoria29 19.01.2015 20:29
fajne ciasto , drożdżowego z bananami jeszcze nie jadłam
Kuchnia Marty 19.01.2015 15:33
Uwielbiam drożdżowe ciasta! Najlepiej mi smakują jak są jeszcze ciepłe! To wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat