Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe ciasto drożdżowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 40 dag
drożdże 4 dag
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 1/3 kostki
cukier 3 łyżki
sól szczypta

BUDYŃ

mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

DODATKOWO

banan 2 sztuki

KRUSZONKA

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
margaryna 3 dag

Porada

Jedyny minus to ciemny kolor bananów po upieczeniu, ale efekt smakowy fantastyczny!!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe ciasto drożdżowe

Kroki postępowania

1
Margarynę topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Krok 1 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
2
Na ciasto wykładamy cienka warstwę budyniu.
Krok 2 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
3
Na budyniu układamy plasterki banana. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 3 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
4
BUDYŃ:
Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko przestudzony wykładamy na wyłożone ciasto
Krok 4 - Bananowe ciasto drożdżowe foto
5
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Krok 5 - Bananowe ciasto drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:39
Fajne ciasto.
Zdzisław 20.01.2015 14:02
takie słodkości bardzo lubię
Mama niejadka 20.01.2015 10:06
Takiego jeszcze nie jadłam, wygląda super :)
Wiktoria29 19.01.2015 20:29
fajne ciasto , drożdżowego z bananami jeszcze nie jadłam
Kuchnia Marty 19.01.2015 15:33
Uwielbiam drożdżowe ciasta! Najlepiej mi smakują jak są jeszcze ciepłe! To wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak