Bananowa rozkosz

Bananowa rozkosz

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Idealne i lekko orzeźwiające ciasto z bananami i galaretką - polecam spróbować.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki

Masa śmietanowa:

  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • śmietana kremowa 30%

    600 mililitrów
  • cukier puder

    5 łyżek

Dodatkowe składniki:

  • banan

    5 sztuk
  • dżem porzeczkowy

    1 słoik
  • galaretka brzoskwiniowa

    3 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami.

Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.

Banany należy skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat