Bananowa kremówka

Bananowa kremówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    25 dag
  • smalec

    1 łyżka
  • śmietana gęsta

    4 łyżki

krem bananowy

  • nektar bananowy

    1 l
  • miód

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    3 sztuki

krem śmietankowy

  • śmietana 30%

    600 ml
  • serek mascarpone

    25 dag
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki

dodatkowo

  • banan

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Krem bananowy:
Odlać jedną szklankę nektaru i wymieszać w niej proszek budyniowy, resztę nektaru zagotować z miodem i na gotujący się wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Krem śmietankowy:
Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z żelatyną, następnie dodać do serka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Banany obrać i pokroić w grube plastry, wymieszać z sokiem cytrynowym.

Jeden spód ciasta ułożyć ponownie w blaszce wylać na nim cały jeszcze ciepły krem bananowy, ułożyć pokrojone banany i odstawić do wystudzenia, kiedy warstwa budyniowa jest zimna przykryć ją całym kremem maślanym i ułożyć na wierzchu drugi spód z ciasta kruchego, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypać sporą warstwą cukru pudru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

16.09.2017 06:54
Ale fajne ciacho. :)

Bożena Matuszczyk

15.09.2017 23:37
Ale bym schrupała taką kremówkę bananową;)Pychotka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat