Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananomakowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru brązowego 3/4 szk
maku mielonego 1/2 szk
jajko 2
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki pszennej typ 500 1,5 szk
mieszanki kandyzowanych skórek 100 g
cukru pudru 3 łyżki
soku z cytryny 1 łyżka
kolorowa posypka do ciast
olej rzepakowy 1/3 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Bananomakowiec

Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie polać lukrem ciasto po czym posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 29.06.2013 20:48
świetnie wygląda
reniatka 29.06.2013 16:35
jakie fajne ciasto
paulina2157 29.06.2013 16:03
fajny przepis chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak