Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananoffi z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciastek biscuits 1 opakowanie
masy krówkowej 1 opakowanie
obranych orzechów włoskich 1 opakowanie
kremówki 1 opakowanie
cukru pudru
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananoffi z orzechami

Ubić kremówkę i schować do lodówki.
Ciastka pokruszyć na drobno. Ja często robię to w blenderze, bo wtedy pod wplywem silnego gniecenia robią się wilgotne a dla wariantu ręcznego ich gniecenia dodaję troszkę masła po ich rozkruszeniu.
Tak pokruszone ciastka wykładam na okrągłą blaszkę do tartej i ugniatam palcami ciasto na spodzie i troszkę po bokach.
Wkładam ten spód z ciasta na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Po wyjęciu z piekranika jak przestygnie ciasto układam na nim pokrojonego w krążki banana i na to wylewam mase krowkową, układam z wierzchu banany i pokrywam ubitą kremówką.
Ciasto z pokruszonych ciastek nie będzie miało tak zwartej konsystencji jak zrobiony samodzielnie spód ale jest przepyszne a co mnie najbardziej cieszy to to, że sama je wymyśliłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 01.06.2012 21:06
Przepyszne.
matriasik 07.09.2011 00:17
Ale super ciacho!!!! :)
Kopiko1983 18.04.2011 06:54
To musi być pyszne!
eli82 23.12.2010 09:38
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak