Bananoffi z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciastek biscuits

    1 opakowanie
  • masy krówkowej

    1 opakowanie
  • obranych orzechów włoskich

    1 opakowanie
  • kremówki

    1 opakowanie
  • cukru pudru

  • banan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić kremówkę i schować do lodówki.
Ciastka pokruszyć na drobno. Ja często robię to w blenderze, bo wtedy pod wplywem silnego gniecenia robią się wilgotne a dla wariantu ręcznego ich gniecenia dodaję troszkę masła po ich rozkruszeniu.
Tak pokruszone ciastka wykładam na okrągłą blaszkę do tartej i ugniatam palcami ciasto na spodzie i troszkę po bokach.
Wkładam ten spód z ciasta na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Po wyjęciu z piekranika jak przestygnie ciasto układam na nim pokrojonego w krążki banana i na to wylewam mase krowkową, układam z wierzchu banany i pokrywam ubitą kremówką.
Ciasto z pokruszonych ciastek nie będzie miało tak zwartej konsystencji jak zrobiony samodzielnie spód ale jest przepyszne a co mnie najbardziej cieszy to to, że sama je wymyśliłam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeanette_v 01.06.2012 21:06
Przepyszne.
matriasik 07.09.2011 00:17
Ale super ciacho!!!! :)
Kopiko1983 18.04.2011 06:54
To musi być pyszne!
eli82 23.12.2010 09:38
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat