Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

banan 2 sztuki
sok z cytryny

Panierka

jajko 1 sztuka
mleko 2 łyżki
herbatniki 60 gram

Dodatkowo

olej kokosowy
bita śmietana

Porada

Ten deser powstał już jakiś czas temu - pod wpływem chwili i do dziś często go przyrządzam. Smakuje obłędnie, szczególnie na ciepło z bitą śmietaną!

Przepis i sposób przygotowania na: Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)

Kroki postępowania

1
Herbatniki należy pokruszyć na miał (użyłam malaksera).
Krok 1 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto
2
Jajko roztrzepać z mlekiem lub wodą.
Krok 2 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto
3
Banany pokroić w plasterki i delikatnie skropić sokiem z cytryny/limonki.
Krok 3 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto
4
Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w jajku oraz ciasteczkowych okruszkach.
Krok 4 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto
5
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron - do zarumienienia się.
Krok 5 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto
6
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z bitą śmietaną.
(Banany po ostudzeniu również smakują rewelacyjnie.)
Krok 6 - Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 13.03.2017 13:48
Fajny pomysł, trzeba będzie wypróbować.
Diana Rusiłowicz 06.03.2017 00:12
Z lodami też pyyycha!
Diana Rusiłowicz 06.03.2017 00:11
Polecam spróbować :)
Wiktoria29 05.03.2017 21:54
fajny pomysł, lubię smażone banany,ale w herbatnikach nie robiłam
Habibi 05.03.2017 20:34
A ja podobnie przygotowane banany podaję na ciepło ale z lodami :) Zawsze mam w słoiku zmielone herbatniki lub biszkopty na wszelki wypadek ;)
Diana Rusiłowicz 05.03.2017 00:30
Dziękuję wszystkim :*
Diana Rusiłowicz 05.03.2017 00:29
Polecam spróbować. Rewelacja.
agaK. 04.03.2017 22:35
Super, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:)
Bernadeta1 04.03.2017 21:34
na pewno smaczne
Ada-Gaba 04.03.2017 10:33
fajny pomysł
Madzai 04.03.2017 08:48
Moje smaki :)
Stenka 04.03.2017 07:53
ciekawa propozycja
Babeczka35 04.03.2017 07:17
Pysznie na podwieczorek.
gusia1000 04.03.2017 02:35
Pomysłowo i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak