Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balsamiczny indyk z gruszką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
masło 4 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
słodka musztarda 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
gruszki 2 sztuki
tymianek 2 (świeży)
indyk 4 kotlety

Przepis i sposób przygotowania na: Balsamiczny indyk z gruszką

1. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Gruszki obrać, usunąć pestki po pokroić w ósemki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szalotki pokroić w piórka.
3. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu mięsa włożyć czosnek i szalotkę. Podsmażać przez 3 - 4 minuty często mieszając. Dodać gruszki i podsmażać dalsze 2 minuty. W międzyczasie z bulionu, octu i musztardy zrobić sos.
4. Sos wlać na patelnię. Całość dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać kotlety, dusić kolejne 3 minuty. Następnie patelnię odkryć i często mieszając, dusić potrawę aż sos zgęstnieje.
5. Kotlety podzielić na kawałki wielkości kawałków gruszek. Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 14.11.2012 21:04
też bym chętnie zjadła
ben-ka 16.09.2012 21:19
To cos dla mnie! uwielbiam takie połączenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak