Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balotyna z kaczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
wątróbka drobiowa 15 dad
mięso mielone 25 dag - indyk
bułka namoczona w mleku 1 szt
śliwek suszonych 15 szt
śmietana 30% 50 ml
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz

Porada

Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną,po upieczeniu obciążam ją deską. Różnica pomiędzy balotyną a galantyną,robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze,przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę,a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami

Przepis i sposób przygotowania na: Balotyna z kaczki

Kroki postępowania

1
Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa
Krok 1 - Balotyna z kaczki foto
2
Doprawić przyprawą do dań Kucharek, majerankiem i pieprzem.
Krok 2 - Balotyna z kaczki foto
3
Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Krok 3 - Balotyna z kaczki foto
4
Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz.
Krok 4 - Balotyna z kaczki foto
5
Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.
Krok 5 - Balotyna z kaczki foto
6
Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6 - Balotyna z kaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.03.2016 08:51
pyszne mięsko
ben-ka 19.12.2014 19:02
hmmmm pycha,uwielbiam kaczkę.
migotka28 19.12.2014 18:59
pyszne mięsko
gabrysia123 19.12.2014 17:35
To ja wolę balotynę (nie znałam tej nazwy) niż galantynę.
anemon 19.12.2014 16:22
Wspaniale się prezentuje Twoje mięso.
Renata9 19.12.2014 16:14
na takie mięsko to ja się piszę :-)
Beatris 19.12.2014 15:38
Wspaniale przygotowane mięsko:)
Krzysztof15 19.12.2014 15:13
bardzo smaczne
Grazyna0211 19.12.2014 12:44
dużo pracy ale efekt wart zachodu
misia53 19.12.2014 12:32
smaczne mięsko i efektownie wygląda
erym 18.12.2014 14:33
i znowu sie czegos nowego nauczylam, dziekuje za przepis!
w mojej kuchni 18.12.2014 13:23
smaczne jedzonko jak dla mnie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak