Balotyna z kaczki

Balotyna z kaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • wątróbka drobiowa

    15 dad
  • mięso mielone

    25 dag - indyk
  • bułka namoczona w mleku

    1 szt
  • śliwek suszonych

    15 szt
  • śmietana 30%

    50 ml
  • jajko

    1 szt
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    0,5 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Balotyna z kaczki foto
Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa
Krok 2 - Balotyna z kaczki foto
Doprawić przyprawą do dań Kucharek, majerankiem i pieprzem.
Krok 3 - Balotyna z kaczki foto
Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Krok 4 - Balotyna z kaczki foto
Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz.
Krok 5 - Balotyna z kaczki foto
Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.
Krok 6 - Balotyna z kaczki foto
Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Christopher
Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną,po upieczeniu obciążam ją deską. Różnica pomiędzy balotyną a galantyną,robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze,przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę,a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

16.03.2016 08:51
pyszne mięsko

ben-ka

19.12.2014 19:02
hmmmm pycha,uwielbiam kaczkę.

migotka28

19.12.2014 18:59
pyszne mięsko

gabrysia123

19.12.2014 17:35
To ja wolę balotynę (nie znałam tej nazwy) niż galantynę.

anemon

19.12.2014 16:22
Wspaniale się prezentuje Twoje mięso.

Renata9

19.12.2014 16:14
na takie mięsko to ja się piszę :-)

Beatris

19.12.2014 15:38
Wspaniale przygotowane mięsko:)

Krzysztof15

19.12.2014 15:13
bardzo smaczne

Grazyna0211

19.12.2014 12:44
dużo pracy ale efekt wart zachodu

misia53

19.12.2014 12:32
smaczne mięsko i efektownie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat