Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałkańskie pulpety z sałatką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
cząber 2 szczypty
ser feta 150 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek ząbki 2 sztuki

Sałatka

kapusta pekińska 1/3 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
kukurydza konserwowa 4 łyżki
jogurt grecki 150 ml
majonez 1 łyżka
czosnek ząbki 3 sztuki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bałkańskie pulpety z sałatką

Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.
Pekinkę umyć i pokroić na spore kwadraty. Wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.02.2015 15:28
smacznie sie zapowiada
marcia7 25.02.2015 14:36
fajne podanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak