Baleron wędzony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1,3 kg
  • sól

  • woda źródlana

    2 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Mięso dokładnie natrzeć solą. Przełożyć do misy i wstawić na dobę do lodówki

2 Przygotować marynatę. Liście laurowe i ziele angielskie zaparzyć w kubku, przykryć na 15 minut. 2 litry świeżej źródlanej wody wymieszać dokładnie z 2 łyżkami soli. Dolać napar z ziela angielskiego i liści laurowych. Wymieszać.
3 Mięso nakłuć nożem w paru miejscach. Następnie zalać je marynatą. Każdy kawałek mięsa musi być zamoczony w marynacie. Odstawić do lodówki na 2 dni. ( Im dłużej tym lepiej, maksymalnie do 7 dni)
4 Karkówkę związać sznurkiem wędliniarskim lub włożyć w siatkę na wędliny.
5 Tak przygotowany produkt włożyć do nagrzanej wędzarki . Wędzić około 2 godziny. Baleron, powinien nabrać odcieniu ciemnobrązowego.
Jolcia_90
Wędzimy drewnem owocowym i jałowcem ( dodajemy go po rozpoczęciu wędzenia i tak na 15 minut przed zakończeniem wędzenia)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolcia_90 02.11.2016 00:06
ładnie i smacznie, oj zjadłabym teraz taki :)
Jagódka77 13.10.2016 13:24
ładnie wygląda
Anna169Hosz 26.07.2016 10:48
Wygląda fantastycznie!
Jolcia_90 24.07.2016 18:06
Polecam :) Taki baleron dużo smaczniejszy niż sklepowy :)
ben-ka 23.07.2016 10:49
Takie mięsko, to bym zjadła.................
Diana Rusiłowicz 23.07.2016 00:50
Apetyczne mięcho :)
Jolcia_90 23.07.2016 00:22
Dziękuję Justi :)
Janina 22.07.2016 15:13
Najlepsze swojskie mięsko;))
Ela15 22.07.2016 14:40
świetnie wygląda
Justi2401 22.07.2016 14:26
Wspaniała domowa wędlinka, zjadłabym z przyjemnością :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat