Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baleron domowy - peklowany, wędzony, parzony

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 3 kg
Liść laurowy suszony Prymat 10-12 dużych
Ziele angielskie całe Prymat 5 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat ilość wg opakowania
czosnek duża główka
woda zimna 1,5 L

Porada

Do wędzenia zostało wykorzystane drewno bukowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Baleron domowy - peklowany, wędzony, parzony

Zagotować wodę i dołożyć ziele angielskie oraz liście laurowe - ugotować wywar, a na koniec dodać wyciśnięty czosnek. W wywarze rozpuścić sól peklową. Włożyć niewielkie kawałki mięsa i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby.

Zapeklowane mięso związać sznurkiem podkładając pod zwoje świeża liście laurowe. Uwędzić na dowolny stopień w ciepłym dymie.

Uwędzone kawałki mięsa sparzyć w gorącej wodzie z solą i ulubionymi przyprawami do czasu, aż w środku uzyska temp. ok.80*C
Czas zależny jest od wielkości kawałków.

W osobnym naczyniu z zimną wodą i kostkami lodu zanurzać na chwilę świeżo sparzone balerony, żeby przerwać procej parzenia. Odsączyć i powiesić w przewiewnym miejscu do obeschnięcia.

Ja kawałki pakuję próżniowo w folię i część trzymam w lodówce, a część zamrażam w niewielkich kawałkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak