Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baleron dojrzewający

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baleron dojrzewający

Mięso umyłam, dokładnie osuszyłam i natarłam cukrem.Włożyłam do pojemnika i zostawiłam na 2 dni. Sprawdzałam czy jest sok i odlewałam go. Następnie znowu umyłam i osuszyłam mięso. Natarłam solą i odłożyłam na 2 dni do lodówki. Znowu umyłam mięso i osuszyłam i natarłam przyprawami, włożyłam do podwójnej pończochy, powiesiłam w przewiewnym miejscu i tak sobie wisiało 5 dni po czym wyjęłam baleron z pończochy i włożyłam zawinięty w ściereczkę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 02.04.2017 17:25
Tak kiedyś ludzie bez lodówki konserwowali mięso, ale o cukrze nie słyszałam. Super pomysł.
Henryka2 04.07.2015 00:44
Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam.
Henryka2 04.07.2015 00:41
gusia1000 nic się nie zmieniło i ja nie zzmieniłam zdania o Tobie.Jak kiedyś prosiłam, nie komentuj niczego co ja napisałam.
Ifa 03.07.2015 09:02
Świetna wędlina, i to domowa :-)
Ewa Wojtaszko 02.07.2015 21:52
nie ma,to jak domowa wędlina :)
Gracer 02.07.2015 21:12
super przepis
Justi2401 02.07.2015 19:58
Wspaniała, domowa wędlinka. Chętnie bym skosztowała.
mirosława4 02.07.2015 19:53
bardzo dobra
Adamorek 02.07.2015 19:45
piękny kolor
cukiereczek 02.07.2015 18:26
domowa,pachnąca wędlina Super
W poszukiwaniu inspiracji 02.07.2015 18:25
Piękna domowa wędlina, mniam :)
gusia1000 02.07.2015 14:29
Znakomite jadło. Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak